Monday, 31 October 2011

Senarai nama produk kosmetik yang dilarang penggunaannya



Keterujaan setiap wanita termasuk aku untuk mahu kelihatan cantik adalah satu cabaran yang paling besar. Pembicaraan tentang isu ini menarik untuk dikongsi sesama wanita yang lain. Kita adalah wanita unggul kerana kita adalah tulang belakang setiap mereka yang digelar sebagai lelaki.

Tapi, aku selalu maklumi diri aku untuk selalu berhati-hati. Jujurlah aku katakan di sini, ada masanya aku tidak cukup untuk berjaga-jaga apabila orang seperti aku selalu menerima saja tanpa banyak soal. Misalnya: term & condition untuk setiap kad kredit  atau loan, jarang aku khatam satu persatu. Dasar percaya pada luaran kadang-kadang bagi aku keberhasilan yang kurang menyenangkan. Oh, kad kredit yang aku gunakan bertambah bunganya apabila setiap kali pembayaran minima saja yang aku langsaikan. 

Dari itu, aku sedari, dalam term & condition: jika hanya baki minima sahaja dilangsaikan, maka, jumlah hutang akan bertambah. Menyesal benar aku menamatkan perkhidmatan kad kredit dari bank yang satu dulu. Ianya tiada caj berganda kecuali bila lambat pembayaran, barulah ia ada kadar caj sebagai denda tapi masih juga tidak sebanyak bank yang sedang aku guna sekarang. Mereka pintar dalam membuat wang dan silapnya aku tidak mengamati setiap hak yang aku miliki. Kelak, kalau aku sudah punya masa, aku akan tamatkan bank yang punya caj bunga yang sudah cukup buat aku rasa, aku tertipu.

Dan, untuk sekalian pembaca  penulisan aku, aku kongsikan dengan kalian tentang informasi ini. Moga saja ada maanfaat yang kalian dapat dari pembacaan maklumat di bawah:

Maklumat ini aku dapat dari:


Klik sini: Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK)

Cancellation of Notification of Cosmetic Products 

PEMBATALAN NOTIFIKASI PRODUK KOSMETIK ATAS ISU CAMPURPALSU
Para pengguna dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan terlarang, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.
Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa  telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.
Tahun 2011
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Sensual Whitening CreamNOT100751321KMerkuri  


Tahun 2010
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1NV Toner Treatment No 1NOT05010130KEHydroquinone & Tretinoin
2NV Toner Treatment No 2NOT05010129KEHydroquinone & Tretinoin
3Zara Rejuvenation CreamNOT04081873KEHydroquinone 
4Beauty Line Beautitude Multi-Purpose CreamNOT081201209KTretinoin
5Pigmentation Recovery ComplexNOT081200745KTretinoin
6De Putih Night CreamNOT05100878KETretinoin
7BML HB LOTIONNOT090701336KTretinoin & Hydroquinone
8Krim Malam ShanaNOT090600820KTretinoin & Hydroquinone
9Natasya Gold Krim HerbaNOT091100971KTretinoin & Hydroquinone
10Biotox Whitening Hydro CreamNOT007061310KDexamethasone
11Yoko Whitening CreamNOT080100330KTretinoin
12Sue Beauty Night Treatment CreamNOT080600138KTretinoin


 Tahun 2009
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Felisa Gentle Peeling SolutionNOT07080210KETretinoin
2Krim Malam Rahsia RimbaNOT080801112KHydroquinone
3Biocosmet Whitening Essence
Cream
NOT07122920KEHydroquinone
4~H2O+ Waterwhite Brightening
Night Cream
NOT04102838KEHydroquinone
5Magixpress Lightening PlusNOT07121009KEHydroquinone
6A.Vant CreamNOT05022860KETretinoin
7Eriesya Spa Beauty CreamNOT07122412KEHydroquinone
8Natasya Krim HerbaNOT07090337KEHydroquinone & Tretinoin
9Temulawak Whitening Pearl Cream PapayaNOT03090150KETretinoin
10Ratna Sari Whitening Night CreamNOT080700826KTretinoin
11ATIKA BEAUTY Renewal Night CreamNOT04082451KEHydroquinone
12Chantique - Whitening Night CreamNOT04121404KETretinoin


Tahun 2008
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Khazanah White Pembersih
Wajah
NOT05040954KEHydroquinone
2Gloskin Krim Malam & SiangNOT05082557KEHydroquinone
3Reena's Astringen LanjutanNOT05010659KEHydroquinone
4Skin Desires Deep Whitening
Cleansing Milk
NOT07020213KEHydroquinone
5EETYE Whitening CreamNOT06080859KEHydroquinone
6O'Lynn Skin Lightening CreamNOT06110164KETretinoin
Senarai ini dikemaskini pada Julai 2011

 Sumber: BFPK


Sekian, terima kasih.

p/s maklumat lanjut pun kalian boleh layari link yang di atas.

6 comments:

  1. Nasib baikkkkk iffah syahirah tak tersenarai...tq:)

    ReplyDelete
  2. toner maxi-peel mcm mana pulak? boleh ke?

    ReplyDelete
  3. Salam nk minta tolong check kan krim vit e collagen yang tengah hangat sekarang ni? Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. salam...saya pon nk mntak tolong jugak...sebab saya ada dengar yang vit e collagen nie ada kadar mercury yang tinggi...betul ke ??? selamat ke guna collagen nie..sebab ada kawan saya yang pkai dari muka die gelap macam kajol sekarang nie da putih macam preety zinta da..tq...

    ReplyDelete

sponsor by:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...