Monday, 24 December 2012

Mimpi: Jangan dikenang

Seperti kata-kata kebanyakkan orang, mimpi itu umpama mainan tidur. Mungkin gara-gara malas mencuci kaki atau membaca doa sebelum tidur. Sama ada mitos atau realiti, terpulanglah pada kepercayaan kita. Kau percaya, itu hak kau. Kau tidak percaya pun, terpulang. Tapi, pendek kata, selalulah beri suntikan cas postif di dalam diri supaya kau tidak akan terbawa-bawa emosi mimpi ketika tidur ke siang hari.

Malam semalam aku bermimpi.

Mimpi yang sedih. Buat separuh jiwa aku menghilang. Kosong.

Kemudian, sewaktu selesai solat jemaah dengan suami, aku kata dengan dia:

'Aku takut dengan mimpi semalam'.

Dia diam dan diikuti dengan senyuman. 'Ah, tiada apa ' sambil mencium dahi aku. Jadi, aku lupakan saja mimpi itu. 

Jujurnya, manusia seperti aku selalu gagal untuk melupa bila ada mimpi yang begitu. Menakutkan. Minda aku belum mampu menjadi sekebal besi yang tidak hancur apabila dimamah api. Mimpi boleh mempengaruhi emosi dan pemikiran. Cuma, dengan kekuatan jiwa, kau akan mampu menolaknya tanpa serba salah yang itu adalah mimpi semata-mata.

[ Membangunkan jiwa yang mati bukannya sulit kalau ada kemahuan yang maha kuat dari dalam ]

Friday, 21 December 2012

Mix & match for pregnant woman

Sepuluh hari lagi untuk memasuki tahun baru 2013. Gila. Semacam aku tidak percaya yang tahun 2012 sudah mahu sampai ke penghujungnya. Begitu cepat dan tangkas. Langsung tidak ada sedikit pun penangguhan, eh, tunggu dulu tahun 2013, nanti kau datang dalam masa 2 minggu. Begitulah kononnya mahu bicara sama dua ribu tiga belas.

Mana mungkin manusia kerdil seperti aku dapat memutar balik masa yang sedari azalinya tertulis begitu. Bulan, bintang dan matahari bertugas mengikut seperti apa yang diperintahnya. Tetap akur pada Yang Satu.

Aku periksa buku catatan kecil aku, banyaknya perkara yang masih lagi dalam kurungan PERLU DISELESAIKAN SEGERA NANTI BIARPUN SUDAH BERUBAH TAHUN. Harus!!

Sepuas-puasnya, aku mahu nikmati 10 hari yang berbaki ini. Dan, sekarang pun aku sedang menikmatinya. Sama dengan aku menikmati waktu-waktu yang tersisa bersama keluarga sebelum cuti aku berakhir. 

Dan sepanjang tempoh percutian ini dengan perut yang semakin membesar, aku masih terkebil-kebil mencari pakaian yang sesuai. Setiap kali berpergian, kadang-kadang, aku ambil baju / seluar, tengok cermin, hish, tidak sesuai, hish, nampak sangat gemuk, hish macam seksi sangat. Kemudian, aku hanya guna Mix & Match. 

Ia, terjadilah begini..


Mula-mula, difikir susah, mahu pakai apa bila sudah perut membesar, lengan membesar dan pipi membesar. Caranya, cuma mesti tahu suai dan padan.  Kerana, apabila dalam kondisi begini, semuanya perlu selesa di badan, menyenangkan mata memandang termasuk suami yang akan nampak perubahan badan isteri. Biar selalu cantik dimatanya.;)

Saturday, 15 December 2012

Tutorial Hijab Mialen


Begitu cepat masa berlalu, kekangan masa dan  beban kerja menyebabkan aku sudah lama tidak berkongsi tutorial. Sudah banyak message dan permintaan dari kawan-kawan untuk minta aku buatkan tutorial. Hari ini, baru langsai. Tapi, ini baru satu. Insyallah, harap-harap esok dapat lagi buat satu.;). Tutorial jenis ini, senang saja. Aku guna shawl macam pashmina yang jenis kain chiffon. Senang dibentuk dan ringan bila dipakai. Nah, ini cara-caranya;

1)  Pakai inner ninja dulu dan kenakan shawl di atas kepala dengan satu panjang satu pendek.
2) Tegangkan ikut bentuk muka dan pinkan macam yang ditunjukkan. Untuk kekemasan, pin guna jarum peniti di kedua belah pipi.
3) Lepas pin, ia akan jadi macam ni.
4) Kemudian, tarik panjang tadi letakkan di bawah shawl yang panjang dan tarik ke atas kepala. 
5) Pinkan guna jarum peniti.
6) Yang pendek tadi akan jadi macam ni, biarkan ia berlipat begini dan tarik di bawah dagu, kemaskan dan letakkan di belakang kepala macam dalam gambar No. 7
8) Eh, dah SIAP!! CEPAT KAN?Hasilnya, macam ini;)Kalau mahu longgarkan bawah dagu tu pun boleh macam gambar di bawah. Leher tidak akan nampak sebab kawasan tu sudah ditutup tadi dalam gambar NO. 4
Selamat Mencuba;)

P/S  Saya ada menjual shawl-shawl pelbagai corak dari bunga-bungan, tribal dan polkadot. Sila klik ini MIALEN COLLECTION
{ Shawl di atas adalah salah satu shawl yang saya jual }
Antara yang lain:
Shawl chiffon 2 warna 1 layer


shawl bercorakJika berminat, sila klik-klik;)

Thursday, 13 December 2012

Banyak perkara perlu dikira-kiraDalam hidup, banyak perkara yang perlu dikira-kira. Ia bukan sekadar congakan biasa tetapi ia adalah perkiraan dengan fikiran yang matang. Ramai juga orang yang sudah mengganggap dia sudah cukup besar  dan bijak untuk mengatur hidup. Apabila ditegur oleh orang tua yang asam garam hidupnya sudah lebih guni dimakan sepanjang hidupnya, dia masih mempertahankan dirinya. Katanya, dia bukan budak kecil lagi yang perlu dibebel dan diberitahu tentang itu dan ini. 

Dalam hidup, banyak perkara perlu dikira-kira. Ada orang yang ketika orang marahkannya, dia juga turut marah. Kadang-kadang lebih marah dari orang yang mula-mula marah. Dia jadi makin baran dan mulutnya akan bercakap tanpa henti. Itu belum lagi ditambah dengan kata ***** yang membinggit telinga. Bila ditegur, katanya, orang itu kurang ajaran dan dia rasa dirinya tidak dihormati. Padahal, egonya sudah meninggi. Terusik sedikit pun, boleh-boleh bawa mati.

Dalam hidup, banyak perkara perlu dikira-kira. Kalau sudah senang, ada orang yang susah untuk mendongak ke bawah. Terus-terusan mendongak ke atas. Memang bikin sakit hati. Beruntunglah bila terjumpa orang begini dan kau masih boleh bersabar dengan perangainya. Pada dia, dia sudah cukup sempurna kerana hasil usahanya sendiri.  Jadi, bila ditegur silapnya, katanya, dia berjaya dan dia jadi mewah pun hasil titik peluhnya sendiri. Tiada meminta wang dari orang lain. Tiada ihsan dari orang lain

Pelik kan dengan orang begini? Mahunya mendabik dada, mengusung dagu kalau boleh biar bisa ke atas langit. Tapi, cuba kau tanya, sempurnakah zakat dan sedekahnya setiap tahun dan setiap kali bertambah kemewahannya? Kalau cukup, Alhamdulillah. Tapi, orang yang selalu ingat Tuhan, dagunya tidak selalu ke atas. Jangan-jangan bila sudah ditimpa malapetaka, barulah sedar yang semua dia ada bukan hak milik dia yang hakiki. 

Silap haribulan, bangun pagi, bila Tuhan tarik balik nikmat itu, dia hanya tinggal sehelai sepinggang tiada apa. Kasihan.

Dalam hidup, banyak perkara perlu dikira-kira. Adalah bagus apabila hati sudah tergerak untuk berkahwin. Paling baik apabila sudah menghalalkan apa yang haram. Boleh berpergian tanpa ada rasa bersalah. Bila berpegangan tangan di tempat khayalak, tidak usah risau orang jeling-jeling macam biji mata mahu terkeluar. Kan halal. peganglah. Tiada orang marah. Cuma, batasan itu perlu. Jangan ditunjuk-tunjuk sangat perlakuan di katil dan di luar katil.

Tapi, bila sudah halal, dengarlah cakap dia. Jangan dilawan. Kalau tidak berpuas hati pun, bincanglah dengan bijak. Kan, cakap dah besar, dah pandai, jadi, duduk di meja bulat. Cakap dan cakap. Bila kau tidak pandai bercakap, dalam hati kau membebel, tidak puas hati, marah-marah, dosa kau bertambah. Eh, tadi, kan cakap kahwin mahu kurangkan dosa dan maksiat?

Dalam hidup banyak perkara perlu dikira-kira. Kau baik pada orang tu. Tapi, sebaliknya dia yang buat najis di belakang kau. Paling sadis kalau perlahan-lahan dia tusuk kau dari belakang. Memang keji kalau orang buat begitu. Ia bukan istilah tidak bertamadun tapi begitulah pusingan roda hidup. Selagi ada manusia, selagi tu ada iblis dan syaitan. Jadi, selagi nafas belum berhenti, selagi itulah kau perlu berkira-kira apabila berdepan dengan manusia. Bila dia bagi najis, tidak semestinya kau pun lempar najis tapi, gunalah taktik seperti menarik rambut di dalam tepung. Jangan ada yang tersisa. Tidak perlulah terlalu runsing hal dunia, entah-entah, esok mata tertutup, kita belum sempat bermaaf-maafan. Yang derita diri sendiri juga.

Dalam dunia, banyak perkara perlu dikira-kira. Aku pernah dengar cerita, seorang emak halau anak dia sendiri dari tinggal di rumah sendiri. Sampai pengsan si anak jadinya. Meluluh hatinya dibuat emak sendiri. Sebabnya kerana cucu yang bergaduh sesama sendiri. Campur tangan orang tua. Jadilah begitu. Tengok, benda begini pun bukan lagi perkara aneh. Ia sudah kebiasaan pada orang kebanyakkan. Hidup kalau tidak kuat, kalau tidak tabah, kalau tidak tahu letak yakin pada Tuhan tu di mana, memang boleh mati sia-sia.

Entahlah, dalam dunia memang banyak perkara perlu dikira-kira. Aku pun masih mengira usia yang aku mungkin ada. Masa yang aku masih ada. Mahunya aku buka diari lama-lama dan susun semula jalan hidup aku. Bukan mudah untuk jadi aku. Kadang-kadang aku juga membebel dan mendengus. Ya, bukan mudah untuk kau lawan perasaan. 

Selemah-lemah aku, aku tahu, mengingat Tuhan itu satu kekuatan paling ampuh.

sponsor by:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...