Sunday, 10 March 2013

Sudah.



Dua hari lepas, aku sudah kongsikan di sini satu cerita.
Panjang berjela-jela siap dengan gambar sekali.
Kemudian, kerana kecuaian menekan butang ‘delete’ pada draft ‘post’
Habis hilang semuanya.
Sakit hati, kecewa pun ada.
Sekarang, mood sudah terbang ke mana untuk mengulang lagi cerita yang itu.
Berhenti.

Biarlah.
Entri Percutian ke Brunei tu tiada dalam senarai buku cerita aku.
Cukuplah ia hanya ada dalam fail fambar di dalam laptop dan terpuruk di sudut memori.
Biarkan.

Cuma, aku perasan ada sesuatu yang aku dapat selepas dari insiden begini.

Kau tahu apa?
Apabila sesuatu telah berlaku dalam hidup kau dan kau cuba untuk buang dan bakar semua kenangan yang ada, betullah, semuanya tiada lagi di depan mata kau.
Tetapi, semuanya akan kekal di hati dan minda kau selagi kau masih berakal.
Kalaupun kau tidak ingat semua, sikit-sikit tentu ada.

Jadi, dalam kondisi begini, kalau kau ambil sisi yang positif, kau akan bertenang  selalu tetapi kalau tiba-tiba kuasa syaitan lebih kebal dalam diri kau dan kau ambil sisi negatif, maka, jangan pernah hairan kalau hidup kau jadi tidak tenang dan tiada rasa bahagia walaupun kau ada kerja tetap, kereta mewah dan rumah besar.
Sebabnya:
Kau asyik merungut dan mengadu pada si polan dan si polan yang si anu bin si anu tu pernah buat taik di muka kau. Kau kata kau tak minta simpati sekadar untuk berpesan sebagai pengajaran pada orang lain. Sedangkan kau tak tau, kau sedang aibkan orang dan diri kau sendiri.

Mungkin kau lupa, Bila kau sembunyikan aib orang, 
Tuhan pun akan sembunyikan aib kau kelak.

Cukuplah tu.

Daripada kau asyik merungut dan membebel pasal dia dan dia. Baik lagi kalau kau buka tv tengok cerita Kartun Hagemaru. Ketawa sikit pun kira okay dah. Daripada kau kenang-kenang dia yang pernah bodohkan kau dengan perangai setan dia.

Sudah.

7 comments:

  1. seronok kan cuti di brunei.. :)

    ReplyDelete
  2. bawak2 btenang misya...
    jgn marah2..tak baik untuk misya...

    eh..suka tgk hagemaru yg kedekut tu eh..
    samalah kita..
    hahha

    ReplyDelete
  3. hari tue ada mau baca entry tue tp xda...ya setuju kenangan biar mcm mn mau dilupakan pasti msih segar dalam ingatan

    ReplyDelete
  4. nda pa..nnti bila ada mood karang lg kisah pg brunei tu

    ReplyDelete
  5. yep...walaupun bukti sudah tiada, sumtimes teringat juga kan...=D

    ReplyDelete
  6. kenangan mmg takkan terpdm smpai bebila.. tp yg pasti ia akan tetap berlalu.

    ReplyDelete
  7. sayang jugak entri tu. setuju dengan pendapat misya. cuma kdg2 agak susah nak lupakan kenangan tu.

    ReplyDelete

sponsor by:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...